Azi, pe râul Crişul Repede, în Oradea, amonte de podul Sovata, au fost lansate pe apă două insule plutitoare. Acţiunea face parte din proiectul ştiinţific FLO, proiect coordonat de orădeanca Palma Derszi şi susţinut de Administraţia Bazinală de Apă Crişuri. Proiectul este un experiment care are ca scop confecţionarea şi amplasarea unor insule plutitoare pe cursurile de apă.
În urmă cu două săptămână, pe cursul râului Crişul Repede, orădenii au putut admira prima insulă plutitoare. Cu o lungime de 2m, lăţime de 1,2m şi cu o greutate de 250 de kg, insula atrăgea atenţia prin verdeaţa şi coloritul plantelor. Întrucât această insula experimentală s-a încadrat foarte bine pe cursul de apă, au mai fost ancorate, în linie, încă două insule plutitoare. Nu mai puţin de 12 specii de plante ornamentale au fost selectate pentru decorare şi se estimează că cel puţin 15 specii de păsări vor fi atrase de acestea.„Proiectarea, realizarea şi amplasarea insulelor artificiale plutitoare pe cursul râului Crişului Repede a apărut ca o necesitate pentru a asigura un habitat artificial păsărilor care trăiesc sau poposesc anual în această zonă. De asemenea, insula este şi un element de înfrumuseţare urbanistică foarte apreciat în ţările dezvoltate.” a menţionat Palma Derszi, coordonatoarea proiectului FLO.
Insulele plutitoare au formă de bărcuţe, sunt confecţionate din lemn şi tratate cu substanţe ecologice. În caz de avarie, acestea nu dăunează mediului înconjurător. Pe aceste insule s-a plantat vegetaţie atent selectată astfel încât să reziste atât în perioade secetoase, cât şi în perioade ploioase. Pentru asigurarea plutirii s-au montat, în partea inferioară a insulelor, flacoane reciclabile. Insulele au fost ancorate de un cablu metalic care străbate transversal cursul de apă. Există de asemenea şi o lampă solară, care în timp de noapte luminează, atrăgând astfel insectele, ac