Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, la începutul întrevederii cu delegaţia FMI, CE şi BM, că noul acord cu organismele internaţionale trebuie să aibă ca obiectiv şi crearea condiţiilor privind accesul României în zona Euro, în principal în ceea ce priveşte creşterea competitivităţii.
"Cred că trebuie să ne propunem ca acest nou acord să ne creeze condiţii de acces în eurozonă. Şi aici vreau să fiu foarte clar. Cele cinci criterii de la Maastricht nu sunt foarte departe de noi, trei sunt îndeplinite, celelalte două sunt relativ aproape, marea noastră problemă este legată de competitivitatea sectorului de stat", a afirmat preşedintele Băsescu.
El a arătat că a văzut ţări care au intrat în zona Euro doar pe baza îndeplinirii criteriilor de la Maastricht, dar au fost pur şi simplu împinse în criză din cauza lipsei de competitivitate.
"Nu am nicio îndoială că la finalul acestui nou acord faţa României va fi schimbată din punctul de vedere al competitivităţii", a adăugat Băsescu.
Şeful statului a ţinut să mulţumească reprezentanţilor instituţiilor financiare internaţionale pentru că au acceptat începerea discuţiilor cu autorităţile de la Bucureşti pentru un nou acord.
"Doresc să vă mulţumesc că aţi acceptat să începem discuţiile pentru un nou acord. Vă mulţumesc dumneavoastră şi instituţiilor pe care le reprezentaţi", a spus şeful statului.
Preşedintele a reiterat în discuţiile de la Palatul Cotroceni că, deşi România este reechilibrată macroeconomic, aceste echilibre "sunt încă fragile".
"Convingerea mea este că, deşi România este reechilibrată macroeconomic urmare a măsurilor din 2010, aceste echilibre încă sunt fragile. De aceea cred că unul dintre principale obiective ale noului acord trebuie să fie continuarea consolidării macroeconomice. Fără acest element nu putem previziona o creştere durabilă şi continuă fă