Bucureştiul ar putea să nu fie reşedinţa viitoarei regiuni din care va face parte. Declaraţia îi aparţine lui Liviu Dragnea, care a prezentat la Ploieşti cele mai noi rezultate ale analizelor făcute pentru procesul de regionalizare.
Dragnea a susţinut că viitoarele capitale vor fi stabilite după criterii de dezvoltare, dar şi în funcţie de preferinţele românilor. Autorităţile au făcut deja un sondaj în acest sens în urma căruia s-au creionat polii de dezvoltare ai fiecărei regiuni.
Liviu Dragnea susţine că regionalizarea nu se va face în spatrele uşilor închise, ci va ţine cont şi de preferinţele românilor.
„Am vrut să vedem cum gândeşte populaţia. La nivelul regiunilor, analiza noastră nu e departe, ceea ce înseamnă că nu am muncit degeaba”, a spus vicepremierul.
Sondajul de opinie realizat la nivelul viitoarelor regiuni de dezvoltare arată care sunt oraşele pe care românii le vor reşedinţe de regiuni.
Astfel în regiunea care ar urma sa fie formata din Bucureoti şi judeţul Ilfov, cei chestionaţi sunt de parere ca Bucureşti ar trebui sa fie reşedinţa viitoarei regiuni de dezvoltare, iar locuitorii din zona Banatului au indicat Timişoara.
Cei din Bihor, Satu Mare, Maramureş, Salaj, Cluj şi Bistriţa-Năsaud au ales Cluj-Napoca.
În regiunea care ar urma sa includă judeţele Sibiu, Mureş, Alba, Braşov, Harghita şi Covasna, majoritatea vrea ca Braşovul să fie reşedinţa de regiune.
În Oltenia s-a votat pentru Craiova, iar în Muntenia, pentru Ploieşti.
În Moldova, oamenii sunt de părere că Iaşi ar trebui să fie reşedinţa de regiune. Cei din sud-est consideră că viitoarea reşedinţă de regiune ar trebui să fie Constanţa.
Dragnea susţine însă că cel mai important în stabilirea regiunilor va fi criteriul de dezvoltare, care trebuie să se facă uniform pe între