Numărul incendiilor a scăzut la jumătate faţă de primele şase luni ale anului, pagubele produse de flăcările scăpate de sub control la fel, dar acest lucru nu se datorează neapărat măsurilor de prevenire.
În această vară în R. Moldova s-au produs 110 incendii, dintre care 41 în oraşe şi municipii, iar 69 în localităţile rurale. Deşi e o descreştere de două ori, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, situaţia rămâne alarmantă din cauza pagubelor materiale şi a pierderilor de vieţi omeneşti. Vara aceasta în incendii au muri trei persoane, iar anul trecut au fost şapte victime.
Astfel de tragedii se întâmplă cel mai des din cauza imprudenţei în timpul fumatului, a încălcării regulilor de utilizare a aparatelor electrice de uz casnic şi copiilor care se joacă cu focul. „Doar blocurile cu mai mult de nouă etaje, construite după anul 2009, sunt dotate cu detectoare de fum şi flacără. Există chiar şi o lege în acest sens”, a spus Dumitru Zinenco, angajat la Direcţia Salvatori şi Pompieri. Pe cei care locuiesc în blocuri vechi nimeni nu-i poate obliga să-şi ia măsuri de siguranţă împotriva incendiilor iar, de bunăvoie, nu o fac, deşi pe piaţă există multe companii de securitate ce oferă servicii de instalare şi monitorizare a sistemelor antiincendiu.
Siguranţa casei
În ultimul timp se pare că unii cetăţeni au conştientizat că o tragedie poate fi preîntâmpinată, evident, cu anumite cheltuieli, şi îşi instalează acasă sisteme antiincendiu. Pentru asigurarea unei case cu alarmă antiincendiu, cei care locuiesc la casă trebuie să scoată din buzunar între 1.000 şi 1.500 de dolari, pe când proprietarii apartamentelor până la 500 de dolari. Şi la întreprinderi sunt încălcate regulile de securitate. Gheorghe Bivol, angajatul unei agenţii de securitate, a declarat că majoritatea întreprinderilor ignoră indicaţiile de protecţie antiincendiu şi conectarea l