Scris de Diana Dutu - Medicii de familie arădeni sugerează că, în acest fel, politicienii au şansa de a-şi cunoaşte electoratul.
ARAD. Nemulţumiţi peste măsură de decizia Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) de a „arunca în ograda” lor cardurile de sănătate, medicii de familie arădeni reacţionează. De ce ei şi nu… parlamentarii, spre exemplu? „Astfel, ar avea ocazia să-şi cunoască electoratul care i-a votat” – argumentează, mai în glumă, mai în serios, dr. Adrian Dărăbanţiu. Un argument care face parte din aceeaşi categorie cu cel folosit de reprezentanţii CNAS în susţinerea nominalizării medicilor de familie în rolul distribuitorilor de carduri şi a editorilor datelor medicale de pe acestea: „medicii de familie îşi cunosc cel mai bine pacienţii”.
Problema e că medicii de familie nu vor mai avea timp să-şi consulte pacienţii dacă se-apucă de „manevrat” carduri. Mai ales că nu e treaba lor să se ocupe de carduri.
Proprietatea CNAS
„Cardurile sunt proprietatea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, nu a medicilor de familie. Distribuirea cardurilor e problema proprietarului, a CNAS, nu a noastră. Cardul de asigurat trebuie să fie distribuit de asigurător către asigurat, el constituind o legătură directă între aceștia, care nu poate include terți” – explică medicul de familie Adrian Dărăbanţiu.
În ceea ce priveşte editarea datelor pe card, doctorii apreciază că aceasta „este consumatoare de timp, reducând și mai mult timpul alocat consultației medicale, adică activității medicale efective, în detrimentul pacientului. Editarea datelor afectează calitatea actului medical și relația medic-pacient.”
O altă sarcină ce le este trasată medicilor de familie constă în achiziţionarea cititoarelor de carduri. „E o investiţie pe care multe cabinete de medicină primară nu şi-o permit” – subliniază dr. Lidia Popa. În plus, investiţia nici