Islanda este gata să renunţe la planurile de aderare la Uniunea Europeană /UE/. Aflat într-o vizită la Bruxelles, noul premier al ţării, Sigmundur David Gunnlaugsson, a anunţat că decizia privind aderarea la UE se amână cel puţin până la toamnă şi va depinde de rezultatele referendumului. Ţinând cont de opiniile locuitorilor insulei, acest lucru înseamnă practic renunţarea la integrarea europeană, notează vineri cotidianul rus Kommersant.
Bruxelles a constituit prima vizita in strainatate efecutata de premierul islandez în aceasta calitate. La conferinta de presa comuna care a marcat incheierea discutiilor, seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a vorbit despre drumul parcurs de Islanda spre aderarea la UE si a declarat: 'Trenul pleacă. Este în interesul nostru comun ca decizia finală să fie luată cât mai repede'.
Ingrijorarea lui Barroso, scrie Kommersant, nu este întâmplătoare: după venirea la putere în Islanda a fortelor de centru-dreapta, Reykjavikul a frânat practic negocierile de aderare la UE. Potrivit experţilor, noii lideri ai tarii fie vor retrage candidatura, fie vor încerca să prelungească la maxim procesul de negocieri.
'În 2009, pe valul crizei economice, la putere în Islanda au venit forţe care vedeau salvarea în integrarea europeană, mai ales că sistemele economic şi de drept ale ţării sunt foarte apropiate de UE', aminteşte expertul rus Tatiana Şeniavskaia. Cu toate acestea, după cum constată în prezent experta, 'cetăţenii islandezi nu au observat vreo legătură între integrarea europeană şi îmbunătăţirea situaţiei economice'. 'Dimpotrivă, în ultimii ani atitudinile eurosceptice s-au accentuat', precizează Şeniavskaia pentru Kommersant.
Anterior se anunţa că Islanda, care a înaintat cererea de aderare în 2009, va putea adera la UE deja în acest an. La ora actuală, Islanda este una dintre cele cinci ţări candidate