Economiile bogate si emergente din G20 analizeaza vineri, la Moscova, mijloacele de actiune posibile impotriva multinationalelor care fug de la plata impozitele datorate, scrie AFP.
Ministrii de Finante si bancherii centrali din cele 20 de mari puteri economice s-au reunit doua zile in capitala Rusiei pentru a pregati summitul sefilor de stat de la inceputul lui septembrie, la Sankt Petersburg.
Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a inmanat vineri "Planul de actiune pentru a lupta impotriva eroziunii bazei de impozitare si a transferului profiturilor", format din 15 masuri.
Aplicarea sa "se traduce prin schimbarile cele mai radicale din anii 1920", a apreciat secretarul general al OCDE Angel Guria.
Concret, este vorba de a se pune punct mecanismelor care permit multinationalelor, in special din sectorul digital, sa profite de acorduri de impozitare intre tari pentru plati in final taxe foarte mici sau chiar deloc.
"Anumite mari societati ajung la o rata de impozitare de 3% sau 4%. Aceste situatii sunt imposibil de explicat cetatenilor si insuportabile pentru intreprinderile" care isi platesc impozitele, a spus ministrul francez al Finatelor, Pierre Moscovici.
In ultimele luni, Google, Amazon sau Starbucks s-au aflat in centrul atentiei din cauza acestui subiect.
Pentru a remedia actuala stare de lucruri, OCDE propune in special tarilor din G20 sa oblige intreprinderile sa furnizeze mai multe informatii despre repartizarea geografica a veniturilor lor, sa intareasca schimburile de informatii dintre tari si sa controleze mai bine utilizarea filialelor din strainatate in strategiile fiscale.
Obiectivul este aprobarea acestui plan si apoi aplicarea masurilor prevazute in urmatorii doi ani.
"Aplicarea acestor masuri intr-o singura tara sau pentru un sigur