Valentina Ursu în dialog cu Vera Ciuchitu, Veronica Ştefăniuc, Victor Cobăsneanu și mai mulţi locuitori din Tiraspol şi Bender.
În această săptămână, la Viena, a avut loc o nouă rundă de negocieri în formatul „5+2”, pe tema conflictului transnistrean. Convorbirile de două zile au fost primele în acest format de la sporirea tensiunilor dintre Chişinău şi Tiraspol din cauza intenţiei guvernului de la Chişinău de a controla migraţia la Nistru, dar şi a „legii transnistrene despre frontiera de stat”. Cum înţeleg oamenii simpli apropierea celor două maluri ale Nistrului? Căutăm răspuns la acest sfârşit de săptămână.
Premierul Iurie Leancă declara, în această săptămână, că Republica Moldova nu va ceda niciun milimetru din pământul care îi aparţine conform dreptului internaţional, făcând referire la regiunea transnistreană.
El a adăugat că integrarea europeană va crea premise mult mai bune pentru a creşte atractivitatea Chişinăului în raport cu cei de la Tiraspol şi, astfel, va ajuta la facilitarea reglementării conflictului transnistrean.
Iar liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, sugera că Transnistria se poate integra în Republica Moldova dacă ţara va fi în cadrul Federaţiei Ruse.
Conflictul este la nivel politic, însă între oameni acesta nu persistă. Este un gând desprins din discuţia cu Vera Ciuchitu, specialist în cadrul aparatului preşedintelui raionului Căuşeni, care spune că lumea nu se duşmăneşte.
x Vera Ciuchitu: „Chiar dacă din fiecare localitate a raionului, au participat la conflictul armat toţi bărbaţii care erau în floarea vârstei, totuşi nu este ură între cetăţeni. Şi nu de aceea că noi ne uităm eroii noştri, nu de aceea că noi nu ţinem la actul de vitejie... Dar cetăţenii noştri sunt foarte înţelepţi şi înţeleg că nu a împuşcat cetăţean în cetăţean, dar a fost ordinul să o facă