In numai 60 de minute, coaja de la 8 rosii poate sa filtreze, practic, in totalitate un litru de apa de ioni de metale grele, scrie Strait Times, citand rezultatul studiilor efectuate la Universitatea nationala din Singapore.
Aruncata de multe ori la gunoi, coaja de rosie si de mar poate deveni un filtru eficient pentru curatarea apei, poluata chiar si cu metale grele si pesticide, sustin cercetatorii Universitatii nationale din Singapore. Spre exemplu, isi argumenteaza ei teoria, coaja de opt rosii are capacitatea de a curata complet intr-o ora un litru de apa de ioni de metale grele.
Conducatorul studiului, Ramakrishna Mallampati, constata, printre altele, ca aproximativ o treime de productia mondiala de rosii se foloseste la prelucrare, operatiune care genereaza o cantitate uriasa de resturi, care acum pot fi utilizate cu folos.
In plus, tratata cu oxizi de zirconiu, coaja de mar este capabila sa anihileze acidul arsenic, acidul fosforic si sarurile lui, demonstreaza studiul la care s-a lucrat timp de doi ani. Iar autorul lui afirma ca aceasta metoda poate fi aplicata la scara ampla.
Mallampati este de parere ca folosirea cojilor de fructe si legume in calitate de filtru, care aspira substante daunatoare sanatatii poate juca un rol important in asigurarea accesului la apa curata pentru cei aproape 800 de milioane de locuitori din tarile in curs de dezvoltare, care nu au, deocamdata, asa ceva.
Daca pentru ei tehnologiile traditionale de curatare sunt prea costisitoare, folosirea acestei biomase ca absorbant va fi accesibila pentru toti si va avea un rol insemnat in regiunile unde poluarea a ajuns chiar si in panzele de apa freatica, afirma Mallampati.