Talasoterapia sau terapia marină utilizează resursele marine (apă, aer, soare, alge, nămol) pentru a reîncărca organismul şi a compensa diverse carenţe. De aceea, o vacanţă la mare este binevenită şi benefică sănătăţii noastre. Specialista noastră, dr. Cristina Bălănescu, îţi arată care sunt beneficiile terapiei marine şi ce poţi să faci, când mergi la mare, ca să profiţi cât mai mult de aceste resurse naturale. Apa mării
A fost utilizată încă de pe vremea romanilor în cure termale, mai ales pentru tratarea afecţiunilor articulare. În zilele noastre, terapia marină e indicată în reumatismul cronic, tuberculoza extrapulmonară, bronşita cronică, astmul bronşic, rahitism, hipotiroidie.
Dacă ai însă boli grave de inimă, tuberculoză pulmonară, tensiune mare sau hipertiroidie, aceste tratamente sunt contraindicate. Apa mării este bogată în clor, sodiu, magneziu şi sulf, dar şi în zeci de microorganisme care asigură buna funcţionare a organismului nostru.
Pentru a beneficia de efectele ei curative trebuie îndeplinite câteva condiţii: apa să aibă peste 20 de grade, o baie să dureze în medie 15 minute şi să fie o zi însorită. Astfel, oligoelementele (precum zincul, titanul, cobaltul, iodul, cromul) pătrund în epidermă şi sunt absorbite de organism. Intrarea în apă se face progresiv, după ce ai stat la soare cel puţin 10 minute.
E preferabil ca în apă să înoţi sau să faci diverse exerciţii. Dacă sunt valuri, organismul beneficiază şi de un masaj benefic epidermei. Evită excesele. Când mergi la mare, nu sta prea mult în apă din prima zi. E indicat să începi cu o baie de 5 minute şi în fiecare zi să măreşti durata până ajungi la 15-20 de minute.
Apa de mare poate fi folosită şi sub altă formă. Are efecte antiinflamatorii şi intensifică metabolismul glucidelor, al proteinelor, al lipidelor, al calciului, al fosforului. O poţi folosi ca pe o apă minerală,