Noul presedinte al Parlamentului R. Moldova, Igor Corman, explica, pentru Ziare.com, cum se schimba Moldova in asteptarea summitului de la Vilnius, ce va deschide calea catre aderarea la UE.
Mai mult, Corman arata cum au reusit politicienii moldoveni sa depaseasca, in primavara, o grava criza politica, atunci cand "garda veche" a facut loc "lupilor tineri".
Pentru fostul diplomat, provocarile din Transnistria si Gagauzia sunt ingrijoratoare, insa trebuiesc tratate cu calm. O Moldova infloritoare va deveni mai atractiva pentru transnistreni - aici sta solutia conflictului, crede Corman.
Sunteti de foarte putin timp, de aproape doua luni, presedinte al Parlamentului R. Moldova. Cum ati primit aceasta functie si cum se impaca aceasta cu cea de diplomat?
Am activat 15 ani in diplomatie dar din 2009 am fost deputat, presedintele Comisiei de Politica Externa din Parlament. In acesti patru ani am invatat ce inseamna Parlamentul si cred ca experienta din diplomatie ma ajuta.
In primul rand, daca o sa urmariti temperatura dezbaterilor din Parlament, acesta este un fenomen care nu are loc numai in zona asta unde erau alte traditii dictatoriale si acum cand suntem in perioada de tranzitie catre democratie, sunt dezbateri uneori care aluneca in alte directii si este nevoie de diplomatie.
In al doilea rand, Parlamentul este important si pentru promovarea tarii. Aici ma ajuta foarte mult experienta, mai ales in contextul implementarii agendei europene, inaintea summitului de la Vilnius. Sigur ca toate lucrurile astea sunt posibile, este o agenda realista, dar necesita eforturi.
Anticipati sa existe provocari in Transnistria si Gagauzia inainte de Vilnius?
Moldova este situata geopolitic asa cum este si avem contextul pe care il avem, nu toti sunt fericiti ca am reusit sa depasim aceasta c