20 iulie 1927- A încetat din viaţă Regele Ferdinand I Întregitorul (1914-1927). Nepotul său, Mihai I, este proclamat Rege, începându-şi prima domnie. Reluam aici un articol publicat de Jurnalul National in octombrie 2011, cand Regele Mihai implinea venerabila varsta de 90 de ani.
Cu 90 de ani in urma venea pe lume Mihai I, menit a fi rege – fiu si nepot de rege, continuator al unei dinastii intemeiate de un print german prin care curgea (si) sange francez. Despre nasterea primului sau nepot, Regina Maria scrie o pagina emotionanta in jurnalul sau. Despre destinul micului print nascut sub steaua Antares, steaua regilor, scriu ziarele vremii, care tocmesc astrologi sa-i faca horoscopul.
Cand, in vara anului 1927, la 22 iulie, un copil de nici 6 ani impliniti urca pe tronul Regatului Romaniei, stirea a facut inconjurul mapamondului. Regi-copii, care avusesera de asteptat ani intregi pana la majoratul lor si luarea in fapt a puterii, mai fusesera de-a lungul istoriei. Dar acum exista posibilitatea de a trimite imaginea timpuriei incoronari dintr-un colt intr-altul al lumii, cu viteza fulgerului. Marile ziare din capitalele Europei, ale Americii si ale Asiei scriau despre moartea Regelui Ferdinand, zis 'cel Loial', despre proclamarea in Parlamentul de la Bucuresti a noului Rege Mihai I si despre juramantul de credinta al Inaltei Regente. Era un eveniment care starnea curiozitatea, pe de o parte, si atragea simpatia, pe de alta parte, cunoscut fiind contextul in care acest lucru se intampla.
Pana in iunie 1930, cand avea sa se intoarca in tara tatal fragedului rege, preluand in forta puterea, aparatele de fotografiat l-au urmarit – placandu-l, alintandu-l – pe tanarul rege in pantaloni scurti. Academicianul Constantin Balaceanu Stolnici (aproape de-un leat cu Majestatea Sa Regele Mihai I, caci s-a nascut in vara lui 1923, despartindu-