Noua lege a proprietăţii prevede că cei care au cumpărat drepturi litigioase de la adevăraţii proprietari primesc doar 15% din despăgubirea acordată de stat. Insa samsarii imobiliari au găsit o metodă ca să scape de impozitul de 85%!
Autoritatea pentru Restituirea Proprietăţilor a sesizat câteva zeci de cazuri în care samsarii s-au întors la cei de la care au cumpărat drepturile litigioase şi le-au returnat. Motivul? Foştii proprietari vor plăti DOAR un impozit de 16% pe despăgubire, iar suma rămasă ar urma să fie împărţită.
"Dupa aparitia legii 165 persoanele au venit sa ne anunte ca au renuntat la tranzactiile anterioare, in sensul ca au intors drepturile la detinatorii initiali, toate aceste dosare le luam si le trimitem la oficiul pt combaterea spalarii banilor ca sa se asigure statul roman că aceste reintoarceri de sume se intampla in realitate si nu doar pentru a preveni impozitarea.", spune GEORGE BĂESCU, preşedintele ANRP, citat de realitatea.net.
Statul le-a pus gând rău şi samsarilor care au încasat DEJA despăgubirile. Ministerul de Finanţe analizează posibilitatea ca ei să fie impozitaţi cu 16%. În opinia ANRP, sistemul poate fi aplicat deoarece creanţele datorate statului se sting doar după cinci ani.
"Exista situatii pe care nu ma feresc sa le definesc ca fraude de mari proportii dam inapoi de pe vremea regilor, din Cadrilater, din Basarabia, ce au luat mongolii turcii tatarii dar sa dam corect nu la toti samsarii care au retele", spune Victor Ponta.
În aprilie, Guvernul şi-a angajat răspunderea pentru legea retrocedărilor, care stabileşte că foştii proprietari, care nu pot fi despăgubiţi în natură, vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei. Cu aceste puncte pot achiziţiona alte imobile prin licitaţie sau le pot preschimba în bani, dar după 2017.