Urticaria solară este o reacţie alergică şi apare la scurt timp după expunerea naturală sau artificială la ultraviolete. Apare iniţial la nivelul tegumentului expus direct la radiaţiile solare, dar se poate generaliza. Este o eruptie cutanata foarte frecventa care afecteaza in principal copiii si femeile tinere.
Alergia se manifestă sub forma unor mâncărimi, arsuri, cu apariţia unor leziuni roşii, umflate, ce dispar la câteva ore de la oprirea expunerii la soare.
Dacă leziunile sunt extinse şi acoperă o mare parte din corp, pot apărea durerile de cap, starea de rău, senzaţia de vomă. De multe ori, urticaria solară este dificil de diagnosticat deoarece poate fi confundată cu alte reacţii solare, cum ar fi erupţia polimorfă la lumină, lupusul eritematos, porfiria sau alte fotodermatoze.
Uneori, poate fi confundată chiar cu arsura solară, însă, în cazul urticariei solare, roşeaţa apare la scurt timp de la expunerea la soare şi dispare în mai puţin de o zi.
Pentru un diagnostic cert avem nevoie de un fototest: expunerea unei porţiuni din tegument la radiaţia ultravioletă şi stabilirea diagnosticului de alergie solară în funcţie de gradul de roşeaţă, edem sau chiar arsură.
Conferentiar doctor Olga Simionescu, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina, spune ca: "Daca ar fi sa raportam frecventa alergiei solare la fototipurile cutanate, de obicei fototipurile I si II sunt cele mai expuse, adica persoanele blonde, cu pielea deschisa, dar se pot intalni si la fototipul III, persoane brunete".
Ce facem când suntem diagnosticaţi cu alergie solară?
Evităm sau minimalizăm expunerea la soare, mai ales în intervalul orar 11.00-17.00, purtăm haine lungi vara şi folosim creme cu factor de protecţie solară maxim. De cele mai multe ori, aceste măsuri nu sunt suficiente, de aceea medicaţia orală cu antihistaminice şi topica cu dermato