Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt-Haineala, sustine ca interceptarile telefonice nu sunt un abuz asupra romanilor si ca ele se fac numai in baza unui mandat. Potrivit acesteia, fara suportul tehnic si informativ al SRI, rezultatele obtinute de procurori, in marile dosare, nu ar fi fost posibile.
"Mandatele date de judecatori sunt un filtru care garanteaza, inclusiv dupa criteriile CEDO, drepturile persoanei. In momentul in care se apeleaza la un mod de investigare mai intruziv, cum este interceptarea telefoanelor, sigur ca trebuie foarte mare atentie pentru ca trebuie realizat acordul intre interesul privat al persoanei si interesul general al statului, de a asigura ordinea de drept. Dar, nu poti combate criminalitatea fara a uza de astfel de metode de investigare", a declarat presedintele CSM, pentru Evenimentului Zilei.
"Fara suportul tehnic si informativ al Serviciului Roman de Informatii, rezultatele obtinute de procurori, spre exemplu in marile dosare de coruptie si crima organizata, nu ar fi fost posibile", a continuat Oana Schmidt-Haineala.
Cat despre posibilitatea de inregistrare a CNP-urilor celor care cumpara cartele preplatite, Haineala a spus ca este de acord.
"Cred ca este util, asa cum exista si in alte state din UE si nu numai, sa poata fi identificati cei care cumpara cartele pre-platite. Este necesar ca firmele care comercializeaza aceste cartele sa ia si datele de identificare. Pentru ca uneori se pierd momente operative in cazuri cu infractiuni la siguranta nationala, de crima organizata si de coruptie la nivel inalt din cauza dificultatii de a identifica titularii unor cartele telefonice", a spus Haineala.
Cuvinte cheie:interceptari, spionaj, telefoane, ascultari
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt-Haineala, sustine c