Toti cei care au ajuns in America spun ca viata de acolo este complet diferita de cea din Europa. Americanii traiesc mult mai simplu, castiga mai bine si beneficiaza de o politica sociala consistenta.
Pentru unii imigranti, dar si multi cetateni americani, ajutorul oferit de stat este singura sursa de subzistenta, suficienta uneori pentru a nu-i determina sa munceasca.
Cum traiesc ei si cum traim noi
In SUA, ajutorul social pentru o singura persoana este de 11.490 de dolari pe an, pentru doua persoane este 15.510 dolari, pentru trei 19.530 dolari, iar pentru o familie de patru persoane ajunge, anual, la 23.550 dolari. Este simplu de observat ca venitul american asimilat pragului de saracie, depaseste cu mult venitul mediu al unui salariat roman.
Mai mult, saracii Americii nu platesc impozite pe aceste venituri, in timp ce, la noi, se aplica o cota de impozitare de 16%. Un roman obisnuit cheltuie jumatate din venitul lunar pentru alimente, iar beneficiarul de ajutor social din America primeste hrana gratuit, prin intermediul unui card bancar ce poate fi folosit doar in acest scop.
Incalzirea si electricitatea sunt subventionate de stat. Serviciile medicale sunt gratuite pentru cei considerati saraci, iar calitatea acestora este net superioara celei autohtone. In general, nivelul preturilor din SUA, fie ca vorbim de haine, servicii sau alimente, este mai mic decat in Romania.
Toate aceste exemple nu sunt decat o dovada a relativitatii conceptului de "saracie", care explica, practic, de ce americanii nu fac coada la Ambasada Romaniei, dar romanii se inghesuie la cea americana.
Si, totusi, care este portretul americanului sarac?
1. Persoane cu dizabilitati mintale. Cei care au probleme psihice si nu beneficiaza de suportul familiei este foarte posibil sa devina asistati social,