Preşedintele interimar egiptean Adly Mansour a nominalizat sâmbătă membrii unei Comisii de experţi însărcinate să prezinte amendamente Constituţiei, suspendate după destituirea fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi de către Armată pe 3 iulie.
Această Comisie alcătuită din zece membri - patru profesori universitari şi şase magistraţi - îşi va începe lucrările duminică, a anunţat preşedinţia.
Crearea Comiei este prevăzută într-o "Declaraţie constituţională" publicată la 9 iulie de către Mansour în vederea stabilirii cadrului tranziţiei politice şi unor termene electorale.
Această Comisie de experţi puţin cunoscuţi publicului are un termen de 30 de zile pentru elaborarea acestor amendamente, care vor fi prezentate ulterior unei Comisii alcătuite din 50 de personalităţi reprezentând diversele componente ale societăţii egiptene - partide, sindicate, demnitari religioşi, armată, ş.a.m.d.
Această a doua Comisie va dispune de un termen de 60 de zile pentru a preda versiunea finală a Constituţiei amendate preşedintelui interimar. Acesta are, la rândul său, un termen de 30 de zile, pentru anunţarea datei unui referendum.
Constituţia anterioară a fost adoptată prin referendum în decembrie 2012, în mandatul lui Morsi, cu aproximativ 64% din voturile exprimate, în contextul unei prezenţe la urne a aproximativ 33% din populaţia cu drept de vot.
Lucrările de pregătire a acestei Constituţii au produs tensiuni. Opoziţia şi reprezentanţi ai Bisericii Creştine Copte s-au retras din Comisia însărcinată cu pregătirea acestui proiect, invocând o dominaţie a delegaţilor islamişti. Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »