O "gasca" de baieti care voiau sa faca muzica infiinta, in 1997, la Cluj-Napoca, o formatie de rock alternativ, care incepea sa aiba succes la publicul avid de live si satul de playback.
Desi componenta trupei a cunoscut cateva schimbari de-a lungul anilor, acum, dupa mai bine de un deceniu, membrii trupei Kumm isi continua activitatea. Acestia au povestit pentru Ziare.com despre evolutia trupei si despre felul in care ia nastere muzica lor.
Cum v-ati descrie si de unde numele de Kumm?
Suntem o gasca haotica si pasionala, pe alocuri foarte inspirata careia ii place mult sa cante ce-i trece prin cap. "Kumm" inseamna "nisip" in limba tatara si vine de la un prieten tatar (R.I.P.) (rest in peace - n.red.) care ne-a invatat acest lucru.
Cum v-ati raportat la peisajul muzical romanesc de la sfarsitul anilor '90, atunci cand ati decis sa porniti la drum cu formatia?
Nu prea ne-am raportat. Aproape toate muzicile care ne placeau se faceau in alta parte. Ne-am apucat de cantat din placere si am continuat din hedonism.
Care a fost primul moment de glorie, cel in care v-ati dat seama muzica voastra prinde la public?
Asta e o experienta a mea personala, sunt Oigan si nu pot vorbi in numele trupei: fac abstractie de ciorchinele de entuziasti care au aparut de la primul concert.
Kovacs Andras (clape - n.red.) si celalalt membru de o mie de ani din Kumm, bem o bere intr-un club in Cluj, orasul de bastina al trupei. Ne aflam in anul 2000. Tocmai am lansat primul album. Telefoanele celulare sunt o inventie relativ noua si fascinanta. Aveam si noi. Suna un numar necunoscut. Habar n-am de unde avea numarul lui Andras. O voce masculina, asta e, zice: "Sunt cu prietenii mei intr-un club din Iasi", oras in care nu calcasem in viata mea pana atunci, "si ascultam albumul vostru". Dupa care complime