Dombrovski, o fostă carieră de sare din localitatea ucraineană Ivano-Frankovsk (vest) unde sunt stocate deşeuri toxice rezultate în urma producţiei de potasiu şi magneziu ameninţă să provoace un dezastru ecologic de proporţii care ar putea afceta trei ţări europene. Sursa: Reuters
Eventualele scurgeri de la cariera de sare din Ucraina ar putea afecta localităţi din Ucraina, Republica Moldova şi România.
Ziarul Birjevoi lider informa vineri, că oricând s-ar putea produce un dezastru ecologic.
În carieră a fost descoperit un canal carstic deschis, cu un diametru de jumătate de metru, din care se scurg zilnic între 860 şi 1.300 de metri cubi de ape reziduale.
Potrivit organizatţilor ucrainene de mediu, dacă deşeurile vor ajunge în Sivka, un râu din apropiere, iar, apoi, în Lemniţa, care asigură cu apă potabilă oraşul Kalus şi localităţile din împrejurimi şi se varsă în Nistru, poluarea ar putea afecta şi localităţi din Republica Moldova şi Romînia. Mai mult, în pericol ar fi întreaga floră şi faună din râul Nistru.
Reprezentanţi ai administraţiei regiunii Ivano-Frankovsk şi oficiali ai Consiliului local din Kalus au declarat joi, 18 iulie, că situaţia de la rezervorul Dombrovski suscită îngrijorare, conform ziarului Segodnia.
Prim-vicepreşedintele administratiei regionale Ivano-Frankovsk, Vasili Pavliuk, a declarat - potrivit Birjevoi lider - că oficialii din regiune intenţionează să ceară cabinetului de miniştri de la Kiev să decreteze regiunea drept zonă de pericol ecologic major şi să aloce bani din fondul de rezervă al bugetului de stat pentru eliminarea consecinţelor scurgerii de ape reziduale.
La rândul său, şeful districtului Kalus a estimat că pentru rezolvarea problemei ar fi nevoie în prezent de trei-patru milioane de grivne (280.000-380.000 de euro), iar pentru securizarea completă a carie