O expoziție inedită urmează să fie vernisată în toamna acestui an la București și la Timișoara.
În cadrul acesteia, vor fi expuse tricouri care verifică permanent starea de sănătate, dantelă confecționată din rădăcini de căpşune şi o rochie din celuloză care creşte singură, realizată fără cusături şi produsă de microbii care duc la fermentarea vinului.
Expoziția poartă un nume sugestiv: “Futurotextiles“, este organizată de Institutul Francez și se află deja la cea de-a treia ediție.
“Futurotextiles” este un concept care probează faptul că adesea inovaţia tehnologică poate atinge cote SF şi se îmbină extrem de bine cu arta şi cu moda haute couture.
Expoziţia este una de dată recentă. Ea s-a încheiat pe 14 iulie la Cité des Sciences la Paris și va avea caracter itinerant, ajungând în această toamnă şi în România, după cum urmează: între 10 şi 29 septembrie, la Timişoara, şi între 15 octombrie şi 17 noiembrie, la Bucureşti.
În Timişoara, expoziţia “Futurotextiles” se va desfăşura la Halele TIMCO (strada Circumvalaţiunii, nr. 8-12), iar accesul la expoziţie va fi gratuit.
În Bucureşti, expoziția “Futurotextiles” va fi prezentată în spaţiile pentru expoziţii temporare ale Muzeului Naţional de Istorie a României.
“Originile fibrelor sunt câteodată ciudate. Cafeaua, o pietricică de bazalt sau glicina pot da naştere unei fibre, unui fir, unei ţesături. Noile fibre par să vină direct din domeniul ştiinţifico-fantastic. Interactive, inteligente, supuse la tehnici diverse de inducţie, apretare şi microîncapsulare, capătă proprietăţi cosmetice sau terapeutice, textilele bio-senzoriale de exemplu îţi pot modifica anumite condiţii fizice în funcţie de mediu, devenind astfel antibacteriene, termoregulatoare, hidrofile, terapeutice…“,
a povestit Caroline David, curatoarea expoziţiei.
Proiectul “Futurotextiles” a luat naștere pe fondu