Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava au intrat în alertă, după ce, în această lună, patru persoane din judeţ au fost internate în spital cu diagnosticul de boală Lyme, o afecţiune infecţioasă gravă, greu de diagnosticat şi al cărei tratament poate dura ani de zile dacă nu este depistată la timp. Medicii instituţiei spun că numărul de îmbolnăviri este mare pentru o perioadă atât de scurtă de timp, arătând că, prin comparaţie, în toate celelalte luni ale anului s-au înregistrat cinci cazuri (patru în mai şi unul în iunie).
De la începutul lunii iulie, diagnosticul de boală Lyme a fost pus la un bărbat de 59 de ani, din Rădăuţi, şi la trei bărbaţi de 45, 51 şi 57 de ani, din Suceava. În mai şi iunie, cu această afecţiune gravă au fost depistaţi doi copii cu vârsta între 5-9 ani şi un adult încadrat la categoria de vârstă 20-24 de ani. În acelaşi timp, câte un caz a fost consemnat la grupele de vârstă 25-34 de ani şi 35-44 de ani. În timp ce numărul persoanelor diagnosticate cu boală Lyme creşte de la o lună la alta, sucevenii muşcaţi de căpuşe continuă să ia cu asalt spitalele din judeţ. Numai la Spitalul Suceava medicii urgentişti acordă asistenţă unui număr de aproximativ 20 de persoane pe zi, oameni care au căzut victime acestor insecte parazite.
Lyme a devenit în America la fel de răspândită ca SIDA, iar Europa este invadată deja de aceste insecte
Boala Lyme esteo boală infecţioasă foarte gravă, produsă de bacteria Borrelia Burgdorferi şi transmisă omului prin muşcătura de căpuşă (nu toate căpuşele sunt purtătoare ale bacteriei Borrelia Burgdorferi). Lyme mai este supranumită şi boala cu o mie de feţe, din pricina faptului că, afectând întregul organism, simptomele ei mimează simptomele altor boli. Reacţia individuală faţă de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, de aici şi multitudinea de manifestări, ia