Proiectul de reabilitare a clădirii, depus în anul 2009 la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, nu a primit finanțare. Clădirea este declarată monument istoric.
Clădirea Liceului Teologic Ortodox ”Episcop Melchisedec Ștefănescu” este singura unitate de învățământ din Roman care nu a fost modernizată. Școală teologică cu tradiție în spiritualitatea creștin ortodoxă, fostul Seminar păstrează încă urmele trecutului.
De-a lungul timpului, clădirea a suferit câteva reparații, dar o reabilitare integrală a acesteia nici Dumnezu nu mai știe de când nu s-a făcut. Deși proiect de reabilitare există, lipsa fondurilor a făcut imposibilă modernizarea clădirii aflate pe lista monumentelor istorice. ”În anul 2009 a fost depus un proiect de reabilitare a clădirii Seminarului Teologic Ortodox prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. Acest proiect, în valoare de aproximativ patru milioane de euro, presupunea restaurarea întregii clădiri. Cum finanțarea nu a venit, s-au făcut, doi ani mai târziu, câteva reparații absolut necesare. Acoperișul corpului A a fost reparat cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Neamț. În rest, toate reparațiile au fost făcute cu fonduri de la Consiliul Local și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului”, a precizat părintele Gheorghe Smerea, directorul Liceului Teologic Ortodox ”Episcop Melchisedec Ștefănescu”.
Investiții făcute cu fonduri de la Consiliul Local și Arhiepiscopie
Dotarea internatului liceului – corpurile A și B – s-a făcut din fonduri proprii. Unitatea de învățământ cazează anual aproximativ 120 de elevi. Unele dintre paturile vechi, din fier, au fost înlocuite cu paturi suprapuse, confecționate din lemn. ”Am reușit să achiționăm pentru început 17 paturi noi, de care beneficiază 34 de elevi și intenționăm să cumpărăm lenjerie și saltele noi pentru paturi. S-a reușit dotarea camerelor cu parchet”, a