Dupã zeci de ore în care au protestat blocati în subteran, minerii de la cele trei mine neviabile din Valea Jiului au obtinut ceea ce au cerut: un contract ferm, care sã le garanteze cã huila extrasã de ei va fi preluatã de Complexul Energetic Hunedoara si un pret corect. Pentru semnarea contractului a fost, însã, nevoie de zeci de ore de protest, de mineri aproape lesinati în subteran de stres, obosealã sau boalã, precum si de un director demis.
Au o garantie Minerii care au protestat aproape 30 de ore blocati în subteran stiu acum cã huila extrasã de ei va fi preluatã de CEH la un pret cât mai aproape de pretul real de productie. Oamenii au fost de acord sã încheie conflictul de muncã dupã ce le-a fost prezentat contractul încheiat de Societatea Nationalã de Închideri de Mine Valea Jiului cu Complexul Energetic Hunedoara, catalogat drept „sustenabil” de liderul Sindicatului Huila, Laszlo Domokos.
Acesta a precizat, însã, cã este pãcat cã a trebuit sã se ajungã la un astfel de protest pentru ca factorii decizionali sã constientizeze problemele cu care se confruntã minerii de la cele trei exploatãri neviabile.
“Le-am prezentat colegilor mei un contract de livrare de cãrbune încheiat pentru perioada 19 iulie – 31 decembrie 2013, pe o cantitate de 220.000 de tone cãrbune. Pentru aceastã lunã pretul este de 57 lei/Gcal, urmând ca preturile pe luna viitoare sã fie stabilite în baza unui algoritm, prevãzut în acest contract. Pãrerea mea este cã e un lucru bun si asigurã o continuitate a activitãtii de extractie pânã la sfârsitul anului’’, a declarat presedintele Sindicatului ‘’Huila’’, Laszlo Domokos. Practic, în acel algoritm de stabilire a pretului se ia în calcul atât pretul de referintã al cãrbunelui de pe piata europeanã, dar si eventualele costuri de transport din port la termocentralele beneficiare. De asemenea, noul director general al SNIMVJ,