Relaţiile tip LAT (Living Apart Together), “a fi împreună, dar a trăi separat’, sunt o tendinţă în extindere în Spania şi în restul lumii. Împărtăşesc dragoste, sex, proiecte în comun, călătorii, vacanţe, gusturi şi interese şi au chiar copii împreună, dar trăiesc separat, notează vineri ziarul Estrella Digital.
Formula ‘tu la casa ta, eu la a mea’ nu mai este doar o extravaganţă a scriitorilor, a actorilor sau a artiştilor. A devenit o opţiune practică a multor cupluri care nu vor să convieţuiască pentru că primează mai mult independenţa, libertatea şi autonomia. Adepţii LAT obişnuiesc să aibă o periuţă de dinţi în casa partenerului şi alte produse de uz zilnic, dar nu şi un dulap cu haine. Această modalitate care se extinde în întreaga lume nu are legătură cu fidelitatea. Ideea este de a avea împreună o relaţie, însă de a locui fiecare la casa lui, în intimitatea şi comoditatea spaţiului său vital.
Angel Barrio are 52 de ani, este om de afaceri şi un exemplu clar al relaţiei LAT. Nu a locuit niciodată cu soţia şi copiii lui, dar petrec mult timp împreună. Cei doi masa în fiecare seară şi petrec împreună sărbătorile şi vacanţele. Angel are însă propriul apartament de ‘burlac’ şi prieteni cu care împărtăşeşte aceleaşi gusturi.
Este vorba, în general, de profesionişti de succes, dedicaţi carierei lor, şi de multe ori sunt numiţi ‘neo-burlaci’.
Motivele pentru care aleg acest stil de viaţă sunt multe şi variate. Cele mai răspândite, potrivit specialiştilor, sunt perechile tinere care studiază, cuplurile divorţate care după ce îşi aleg un nou partener trăiesc în case separate, mai ales când la mijloc sunt copii adolescenţi, sau care au trăit o experienţă dureroasă şi nu vor să o mai repete.
John Haskey şi Jane Lewis au publicat în revista ‘International Journal of Law in Context’ un raport intitulat ‘Living-apart-together in Britain: contex