Ce poate citi omul astăzi printre ştirile Mediafax? Că „întrebat dacă înţelege care este strategia preşedintelui Băsescu pentru menţinerea lui în postul de ministru interimar, Ponta a arătat că poate acesta are ideea de a-i face un dosar penal pentru perioada în care va conduce, ca interimar, Ministerul Transporturilor, adăugând însă că şeful statului i-a mai făcut dosare şi că nu este o problemă”.
Faptul în sine, situaţia ca atare este, după judecata oricărui om sănătos, una de avarie. Guvernul a trebuit să se dispenseze de unul dintre titularii de portofolii pentru că justiţia l-a condamnat pe acela ca urmare a unei încălcări a legii. Te întrebi – încă şi încă o dată - ce căuta un asemenea ins la cârma unui minister, cum şi în ce fel se controlează, la numirea într-un guvern, conformitatea cu legea a unui nominalizat. Dacă încălcarea regulilor s-a făcut anterior numirii, de ce a mai fost numit?
Chiar trebuie o condamnare pentru a elimina din competiţia nominalizărilor un ins suspectat de încălcarea legii? Nu se poate porni din start cu o garnitură de oameni corecţi? Au plecat cu toţii din ţară sau, în general, nimeni în România nu este corect? În caz că sistemul este de aşa natură încât, pentru a face o carieră publică, trebuie să „calci pe bec”, nu ar trebui schimbat cu curaj, îndată şi din rădăcini acest sistem corupător de oameni? Ori nu sistemul este de vină, ci selectarea slujbaşilor înalţi ai statului se face anume cu inşi şantajabili, pentru asigurarea obedienţei? Că aşa se aude, de vreo douăzeci şi ceva de ani încoace…
Mă rog, una peste alta, faptul e împlinit deja, nu mai avem ce face, măcar în cazul Fenechiu, pentru a corecta lucrurile în faza numirilor. Dar ce mai rezultă? Că noua propunere pentru acelaşi minister se referă la un alt ins care a avut de-a face cu justiţia. Premierul Victor Ponta spune că acesta a ieşit cu faţa curată d