România scapă de o posibilă penalitate din partea Comisiei Europene, prin eliminarea tarifelor de import-export de energie, a anunţat Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Pe lângă procedura de infringement înlăturată, cei mai bucuroşi vor fi producătorii interni de energie, pentru că vor avea o şansă în plus să poată exporta. Pe de altă parte, ANRE a aprobat şi legislaţia necesară scăderii facturii la curent, prin diminuarea numărului de certificate verzi pe care trebuie să le achite consumatorii.
ANRE a eliminat plata componentelor tarifului de transport pentru tranzacţiile de import-export de energie, cu scopul de a stopa procedura de infringement demarată de CE împotriva României. Comisia a iniţiat, în 2011, o procedură de infringement pentru că Guvernul percepea tarife pentru tranzacţiile de import şi export al electricităţii.
În prezent, România se confruntă cu un excedent de producţie de energie electrică, singura posibilitate de valorificare fiind exportul. Pe de altă parte, preţurile cu care se tranzacţionează energia au scăzut considerabil în toată Europa, iar tarifele de import-export făceau şi mai dificile potenţialele exporturi.
Reguli noi
Ponderea certificatelor verzi din facturile consumatorilor finali va scădea cu 33,3% la 0,034 lei/KWh, după ce Autoritatea de Reglementare în Energie a decis, la sfârşitul săptămânii trecute, să diminueze cota anuală de achiziţie a certificatelor pentru furnizori, ceea ce va conduce la o scădere a valorii facturii cu 4%, de la 1 iulie. “Efectul diminuării cotei de certificate verzi se va resimţi în valoarea facturii de energie electrică la consumatorii finali, ponderea certificatelor verzi reducându-se de la 0,051 lei/KWh la 0,034 lei/KWh”, potrivit unui comunicat al ANRE.
Prin intermediul certificatelor verzi se subvenţionează producţia de energie din surse re