Societatea Rompetrol a dat peste un strat de dur de gresie la forajul de explorare de la Samarineşti. Doar câţiva centimetri pe zi se pot fora din cauza acestui inconvenient. În aceste condiţii, finalizarea forajelor se amână pentru sfârşitul toamnei, dat fiind faptul că până acum s-a ajuns doar la circa 3000 de metri şi nu s-a găsit nimic. Se presupune că în zonă ar exista zăcăminte de gaz sau petrol.
Prospecţiunile la Samarineşti se desfăşoară cu dificultate din cauza zăcământului de gresie. Stratul este destul de gros şi încetineşte avansarea forajului. „Este o sondă de explorare, n-au ajuns decât pe la vreo 3100 de metri. Încă nu au găsit nimic, trebuie să ajungă la 4700 de metri, atât au în proiect, cu posibilitatea de a trece de 5000 de metri. Dacă îi ajută Dumnezeu şi găsesc hidrocarburi convenţionale, pentru că aşa spun, n-a fost vorba de gaze de şist, e vorba de gaz-petrol, îşi vor restrânge perimetrul şi se pare că suprafaţa afectată va fi numai de câţiva ari. Pe platforma aia vor putea monta 2-3 sonde de exploatare, dacă vor găsi, dar numai după nişte studii amănunţite care se pare că vor dura vreo 2 ani. Prin anii 50-60 s-au mai făcut ceva cercetări, dar ei au venit cu aviz direct din Bucureşti, acolo unde au cerut acordul de mediu şi la Agenţia de Resurse Minerale. De forat vor termina în 2-3 luni. Au prelungit termenele până la sfârşitul toamnei pentru că au dat de un strat de gresie foarte dură de vreo 180 de metri şi sapă câţiva centimetri pe zi”, explică primarul din Samarineşti, Marian Ardeiu.
Terenuri închiriate de la localnici
Pentru a putea efectua prospecţiuni în zonă, Rompetrol a închiriat terenuri de la localnici. Au îndreptat platforma şi au nivelat-o dat fiind faptul că se afla la baza unui deal, acolo erau şi plantaţii de pomi fructiferi. „După ce termină de forat, Rompetrol îşi plăteşte taxa pe metrul de foraj, nu se p