Milioane de euro din fonduri publice se scurg către organizaţii care califică şomeri. Numărul acestora este însă constant. Este doar o nouă sursă de venit pentru funcţionarii publici. Sursa: VLAD STĂNESCU
Statisticile oficiale confirmă faptul că banii cheltuiţi pe formare profesională sunt, prac tic, aruncaţi în vânt. La nivelul judeţului Iaşi, de exemplu, se înregistrează permanent 15.000 de oameni fără loc de muncă, deşi cam tot atâţia sunt, teoretic, calificaţi anual. „Noi calificăm, anual, circa 1.500-1.800 de persoane. Ca medie, rata de absorbţie este de circa 60%”, susţine Gabriela Vasilache, directorul AJOFM Iaşi.
Deci, se poate presupune că fiecare dintre cei peste 130 de „furnizori” de formare din Iaşi califică măcar o sută de persoane pe an. Ar trebui să mai fie încă 13.000 de persoane recalificate. Ar reieşi că şomajul ar trebui să scadă spectaculos. Dar nu-i aşa!
Lectorii, ţinuţi la secret
Cursurile asigură doar o diplomă. Instituţia care se ocupă de controlul furnizorilor de formare este Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale (AJPS) din Iaşi, dar numărul şi numele acestora sunt ţinute „la secret” de Andrei Buiceag, directorul AJPS Iaşi. „Există o cerere a furnizorilor prin care ni se interzice să divulgăm informaţii. Dar sunt vreo 400”, zice Buiceag. Misterul este spulberat de un furnizor de formare: „Chiar Buiceag ne-a solicitat să facem o astfel de cerere!”. Sumele publice cheltuite la Iaşi pentru calificarea şomerilor sunt, iar, un mister. „Legea nu ne obligă să-i întrebăm”, susţine Buiceag. „Au astfel de evidenţe, dar nu vor să le arate”, spune aceeaşi sursă.
Explicaţia secretomaniei: toţi sunt băgaţi!
Secretomania lui Buiceag are o explicaţie. Se câştigă bani frumoşi pe seama şomerilor. Doar competenţele specifice necesită personal calificat. Aşa se face că un jurist poate preda inclusiv la cursurile pentru brutar