Persoanelor disponibilizate prin concedieri colective în perioada 2013-2018 vor primi, pe lângă indemnizaţia de şomaj, şi un venit lunar de completare, calculat ca diferenţă între valoarea salariului mediu net din ultimele trei luni şi cea a indemnizaţiei de şomaj. Atenţie, însă, salariul mediu net nu va depăşi valoarea câştigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea!
Reglementarea a fost publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial, fiind inclusă în Normele de aplicare ale OUG nr. 36/2013 privind măsurile de protecţie socială acordate persoanelor disponibilizate prin concedieri colective de către societăţile naţionale, regiile autonome, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital majoritar de stat, dar şi societăţile comerciale şi regiile autonome subordonate autorităţilor administraţiei publice locale.
Măsurile de protecţie socială se aplică doar în cazul persoanelor concediate în baza unui plan de disponibilizare, care trebuie să conţină în mod obligatoriu:
- numărul total de salariaţi existent la data întocmirii acestuia;
- motivele care determină aplicarea măsurilor din planul de disponibilizare;
- numărul de salariaţi necesar pentru desfăşurarea activităţii în urma aplicării măsurilor din planul de disponibilizare;
- numărul de salariaţi care vor fi afectaţi de concedieri colective;
- data de la care sau perioada în care vor avea loc, potrivit legii, concedierile colective.
În cazul in care disponibilizarea se desfăşoară în etape, planul va cuprinde şi numărul de salariaţi care vor fi afectaţi de concedieri în fiecare dintre etape, precum şi perioada în care va avea loc fiecare etapă.
Cum se calculează venitul net de completare
Potrivit noilor reglementări, persoanele disponibilizate au dreptul la:
- indemnizaţie de