Asta a declarat, în mare, fostul prim-ministru faţă de criza din mineritul Văii. Spre deosebire de Victor Ponta, care s-a bâlbâit când a fost întrebat despre situaţia mineritului din Valea Jiului, Mihai Răzvan Ungureanu era familiarizat cu subiectul. Ba mai mult, a lansat în faţa presei patru soluţii, pe termen scurt şi mediu, pentru redresarea crizei.
Înainte ca jurnaliştii să-l asalteze cu întrebări despre situaţia protestului minerilor şi cum ar gestiona el situaţia, Ungureanu a deschis singur subiectul şi a explicat care este sursa acestei crize, dar şi care ar fi soluţiile.
În primul rând, situaţia energetică a României, producţia de energie termo şi activitatea minelor făceau parte dintr-o strategie pe care Guvernul Ungureanu a lăsat-o moştenire Guvernului USL, dar acesta a renunţat la ea. A schimbat regulile jocului şi a împărţit minele din Valea Jiului către două ministere. Cele viabile la ministrul Niţă, la Energie, cele neviabile la Vosganian, la Economie. Ori, în toate minele din Vale se produce huilă, iar toate minele au un singur producător de energie care să le preia cărbunele, Complexul Energetic Hunedoara, adică termocentralele Mintia şi Paroşeni. Implicit, cărbunele trebuie preluat în aceleaşi condiţii şi de la minele viabile şi de la cele neviabile. Deci, ar fi fost firesc ca un singur minister să se ocupe de activitatea celor două sectoare.
„Unde este Ponta când minerii se închid în mine? Poate îşi mai pregăteşte o teză de doctorat…”, spune Ungureanu. Lipsa de soluţii din partea guvernul l-a uimit pe Ungureanu. „Primul lucru pe care guvernul ar putea să-l facă este să forţeze exportul de energie electrică către Turci, Albania, Macedonia, Bosnia. Forţând exportul, se acoperă deficitul pe piaţa internă şi se remediază situaţia de la Mintia. Tot pe termen scurt, reactorul de la Cernavodă poate intra în planul de revizie puţin