Oficialii americani şi mexicani celebrează capturarea lui Trevino Morales, liderul celui mai violent cartel de droguri din Mexic, Zetas, dar în acest timp, alte carteluri mexicane încearcă să devină liderii pieţei de droguri.
„Este un lucru bun că un asemenea sociopat nu mai este în libertate”, este fraza de început a analizei scrise de vicepreşedintele Cato Institute, Ted Galen Carpenten, în publicaţia „The National Interest”, cu privire la urmările pe termen scurt ale arestării lui Trevino Morales. Însă, sărbătorirea realizărilor din ultimul an împotriva marilor grupări de droguri sunt premature.
Arestările din ultimele zece luni nu schimbă fundamentele economice ale comerţului ilegal de droguri. Este în continuare o întreprindere la nivel mondial, estimată la 350 de miliarde pe an, iar partea Mexicului din acest comerţ este se ridică între 35 şi 50 de miliarde de dolari. Din moment ce consumatorii din Statele Unite reprezintă cea mai mare piaţă de desfacere pentru produsele narcotice, cartelele mexicane sunt perfect poziţionate geografic şi au un stimulent financiar puternic pentru a domina schimburile comerciale.
Arestarea lui Trevino Morales nu este de natură să atenueze violenţa. Este posibil să aibă chiar un efect advers, din moment ce poate duce la lupta dintre facţiuni în interiorul Zetas pentru controlul organizaţiei, susţine Ted Galen Carpenten analiza sa. Lupta între facţiuni a început de fiecare dată când autorităţile mexicane au capturat sau au omorât alţi lideri din interiorul grupării. Uciderea lui Ramon Arellano Felix în 2002 şi arestarea fratelui său Benjamin au destabilizat puternicul cartel Tijuana şi a dus la o luptă de succesiune sângeroasă în următorii ani.
Înlăturarea lui Trevino Morales din peisaj creează premizele expansiunii competitorilor din afară, în acest caz, cartelul Sinaloa şi cartelul Golfului. Cele două mari