FMI vede acum posibilă o creştere economică de aproape 2% pentru acest an faţă de la 1,6% cât estima anterior, iar pe lista priorităţilor noului acord cu Fondul, discutat în aceste zile la Bucureşti, se regăsesc continuarea restructurării companiilor de stat, legea salarizării în sectorul public, reforma sănătăţii şi crearea condiţiilor pentru accesul României în zona euro.
FMI a estimat iniţial pentru acest an un avans al PIB de 1,6%, prognoză care coincide cu cea a guvernului. Pe această cifră a fost construit şi bugetul pentru 2013. După primele discuţii s-a convenit ca bază de plecare pentru negocieri o estimare de creştere economică pentru acest an de 1,9% din PIB, potrivit Mediafax.
Analiştii locali şi-au îmbunătăţit estimările privind creşterea economică din acest an spre 2 - 2,2% în urma semnalelor de revigorare din primele luni ale anului şi nu exclud un avans al PIB în jur de 2,5% în 2013, în ipoteza în care va fi un an agricol bun, iar exporturile îşi vor continua trendul ascendent. Creşterea economică din primul trimestru, de 2,2%, a fost dublă faţă de aşteptările analiştilor.
Acordul preventiv cu FMI şi Comisia Europeană, încheiat „cu succes“ la sfârşitul lunii iunie, urma să se concentreze, pe lângă stimularea economiei, pe adâncirea reformelor structurale, atragerea unor investitori strategici pentru companiile de stat şi reducerea arieratelor. Acordul a fost finalizat după o prelungire de trei luni cauzată de ratarea unor ţinte şi de înârzierea reformelor, FMI acceptând şi de această dată trei derogări, una dintre acestea vizând desigur arieratele.
O prioritate a noului acord trebuie să fie reformele structurale, cum ar fi reforma sănătăţii, legea salarizării în sectorul public şi continuarea restructurării companiilor de stat, a spus vineri preşedintele Traian Băsescu la începutul întrevederii cu delegaţia comună a