Numărul furnizorilor care solicită autorizarea de noi cursuri este în cădere liberă, cei mai interesaţi fiind acum angajatorii care vor să-şi perfecţioneze angajaţii proprii sau firmele care pregătesc forţă de muncă pentru străinătate.
Şi piaţa cursurilor de formare simte criza, puţini fiind angajaţii care ar mai da bani să facă un curs de specializare, având în vedere că locurile de muncă vacante în evidenţele firmelor de mediere se numără pe degete. La rândul lor, firmele de formare profesională se adresează în număr din ce în ce mai mic Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială pentru autorizarea de noi cursuri. Dacă în urmă cu doi, trei ani media trecea şi de cinci solicitări pe lună, acum, în primul semestru al acestui an, s-au autorizat doar 16 cursuri. Nimeni nu mai scoate meseriaşi pe bandă rulantă, furnizorii adresându-se strict sectoarelor care mai au capacitatea să absoarbă forţa de muncă sau propriilor angajaţi.
„Faţă de anul trecut avem mult mai puţine solicitări. E drept, autorizaţia este valabilă patru ani, aşa că sunt foarte mulţi care au deja autorizate cursuri pentru diverse ocupaţii sau meserii. Acum am observat că vin să se autorizeze angajatori care vor să-şi specializeze propriii angajaţi. Mai sunt şi acele meserii cu care poţi pleca mai repede în afară, iar aici un exemplu poate fi domeniul construcţiilor, diplomele fiind recunoscute în baza diverselor acorduri cu statele europene”, a declarat purtătorul de cuvânt al AJPIS, Maria Bănică.
De la începutul acestui an, trei furnizori s-au adresat pentru autorizarea cursurilor de metodist (pentru domeniul învăţământului), unul pentru agent de pază, un altul pentru maşinist pod rulant, încă un angajator care vrea să-şi specializeze angajatele, pentru operator confecţionări etc.
Pentru că manageri resurse umane, manageri de proiect, inspectori resurse uma