Memorialul de la Sighet este o inchisoare comunista transformata in muzeu, ce aminteste generatiilor tinere represiunea comunista.
In urma cu 60 de ani, in plin Razboi Rece, Teodor Stanca se afla printre milioanele de romani condamnati la inchisoare, moarte sau munca fortata pentru ca s-a opus regimului comunist, scrie AF,P intr-un amplu reportaj realizat la Sighetu Marmatiei.
Astazi, supravietuitorul Stanca, in varsta de 80 de ani, spune ca spera ca muzeul sa aminteasca generatiilor viitoare ca "libertatea are nevoie de vigilenta eterna".
"Memorialul de la Sighet pentru victimele comunismului si rezistentei", este primul de acest gen din Europa. A fost vizitat de peste un milion de persoane de la infiintare, in urma cu 20 de ani, in una din cele mai cunoscute inchisori politice din Romania.
Aproximativ 200 de politicieni, preoti si intelectuali au fost tinuti aici, in secret, intre anii 1950 si 1955, la apogeul terorii comuniste. Din acestia, 54 au murit aici.
"Vrem sa informam strainii si romanii despre suferintele indurate de oamenii care au trait sub regimurile comuniste totalitare", explica fondatoarea muzeului, poeta Ana Blandiana.
"In Romania, am descoperit peste 200 de revolte ale taranilor impotriva colectivizarii fortate, care au ramas necunoscute publicului", spune Blandiana.
In Sighet, fiecare celula arata un alt aspect al represiunii comuniste, de la supravegherea masiva a Securitatii la tortura.
Detaliile privind munca fortata amintesc ca zeci de mii de romani au muncit ca sclavii pentru a construi canalul catre Marea Neagra.
"Sunt doua tipuri de amintiri in Europa. In Occident, ne amintim de un comunism glorios - razboiul civil din Spania, Frontul Popular, anti-fascismul, rezistenta la nazism. Aici este exact opusul. Oamenii vorbesc numai de tero