Liceele sunt dispuse să primească elevi total nepregătiţi, chiar fără examenul de Evaluare Naţională susţinut, doar pentru a-şi face planul de şcolarizare. Aşadar, elevi fără nicio chemare spre carte sunt primiţi la liceu mai mult pe încredere. Decizia de a fi admişi în licee chiar şi elevii fără examenul de Evaluare Naţională susţinut a fost adoptată prin ordonanţă de Guvern în anul 2009, când au fost desfiinţate şcolile profesionale. Au luat fiinţă însă liceele tehnologice, care pregătesc pentru societate doar tineri aflaţi la limita repetenţiei. Oficialii din Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea trag un semnal de alarmă şi spun că acest sistem îi încurajează pe elevi să nu mai înveţe nici măcar pentru un minim rezultat.
Absolvenţii de clasa a VIII-a care nu au susţinut examenul de Evaluare Naţională şi care, de cele mai multe ori, se situează la limita repetenţiei, pot să se înscrie la liceu în cadrul celei de-a III-a etape computerizate. Aceşti elevi, care sunt departe de a fi avut cândva vreun contact cu şcoala sau cu educaţia, îngroaşă rândurile celor nepregătiţi care se regăsesc în licee, în special cele cu profil tehnic, iar nivelul lor scăzut de pregătire se observă cel mai bine la examenul de Bacalaureat, unde obţin chiar şi note de 3 sau în multe cazuri doar punctul din oficiu.
Aceşti elevi care nu susţin examenul de Evaluare Naţională, de cele mai multe ori nu sunt pregătiţi, însă ei sunt cei care ţin, în moarte clinică este drept, licee care altfel ar dispărea de mult de pe harta unităţilor de învăţământ. „Participă în etapa a treia în liceele care mai au locuri libere. Ei pot intra la liceu în clasa a IX-a şi pot face liceul fără a susţine Evaluarea Naţională. Dacă vor să dea Evaluarea Naţională în anul următor o pot face şi pot renunţa la anul de liceu făcut, ei fiind repartizaţi computerizat. În acest an am avut din seriile prec