Predarea lui Omar Hayssam către autorităţile române este o lovitură de imagine pentru Bashar al-Assad, preşedintele Siriei, consideră Ovidiu Ohanesian, unul din cei trei jurnalişti răpiţi, în 2005, în Irak.
Acesta este de părere că Bashar al-Assad vrea să demonstreze NATO, că, prin predarea lui Hayssam, este un luptător împotriva terorismului.
În cadrul unui scurt interviu, Ovidiu Ohanesian ne-a spus că, dacă sirianul Omar Hayssam ar spune tot ceea ce a făcut în ultimii peste 20 de ani, "ar face curăţenie în societatea românescă post-decembristă", fiind un factor de epurare a politicii şi a societăţii româneşti de după decembrie 1989.
(Interviu cu Ovidiu Ohanesian)
Reporter: Cum ai primit vestea predării lui Omar Hayssam către autorităţile române?
Ovidiu Ohanesian: Am fost foarte, foarte surprins de faptul că Omar Hayssam a fost adus în ţară, mai ales că a venit aşa, din senin. Nu mă aşteptam că va fi adus în România în viitorul apropiat.
Reporter: De ce?
Ovidiu Ohanesian: Pentru că s-a văzut din mersul lucrurilor, încă din 2005, de când cei doi cetăţeni - sirianul Omar Hayssam şi americanul Muhammad Munaf - au pus la cale răpirea noastră, că autorităţile nu aveau niciun interes să-i facă pe cei doi să vorbească.
Ovidiu Ohanesian: Primul lucru la care mă aştept este ca Omar Hayssam să vorbească, să spună tot ce ştie, tot ce a făcut, să determine autorităţile să declaseze fără niciun fel de rezervă dosarul răpirii din Irak şi cazul în care Hayssam a făcut contrabandă cu arme - dosarul Armamentul, în care sirianul Omar Hayssam apare alături de cel mai mare traficant de armament din lume, Viktor Bout, condamnat în SUA la 25 de ani de închisoare, şi alături de o pleiadă de politicieni, oameni de afaceri şi ofiţeri ai serviciilor secrete. Toate aceste nume şi detalii complete despre persoanele cu care a fost implicat