Miniştrii de Finanţe ai statelor din G20 s-au angajat să pună creşterea economică înaintea austerităţii în încercarea de a revitaliza economia globală care „a rămas prea slabă“ şi să ajusteze politicile de stimulare cu grijă astfel încât revenirea să nu fie împiedicată de pieţele financiare, scrie agenţia Thomson Reuters.
Ei pun astfel capăt dezbaterii creştere economică versus austeritate. Rusia, ţara gazdă a reuniunii G20, a asigurat că participanţii au luat piciorul de pe pedala de acceleraţie care ducea statele spre obiectivele de reducere a datoriilor şi deficitelor bugetare şi că ei se concentrează în schimb pe creştere şi pe cum pot băncile centrale să retragă programele de stimulare fără să provoace şocuri. „Colegii din G20 nu au decis să-şi asume responsabilitatea să reducă deficitele bugetare şi datoriile, cel puţin până în 2016. Unii oameni cred că mai întâi trebuie să asiguri creşterea economiei“, a afirmat ministrul rus de finanţe Anton Siluanov.
În timp ce revenirea din SUA prinde forţă, motorul de creştere chinez dă rateuri. De asemenea, încercarea Japoniei de a ieşi din deflaţiei nu a ajuns la viteza necesară desprinderii, iar cererea din zona euro este prea slabă pentru a crea locuri de muncă.
În schimbul promisiunii că vor face clare intenţiile privind politica monetară, SUA au cerut ca raportul final al reuniunii să nu conţină ţinte fiscale angajante, susţinând că ajustarea trebuie „calibrată“ în funcţie de condiţiile economice specifice fiecărei ţări.
Chiar şi ministrul de finanţe al Germaniei Wolfgang Schaeuble, până acum un adept convins al tratamentului cu austeritate, a declarat că stimularea economică ar trebui să aibă prioritate în faţa redicerii deficitului. „Reuniunea a trimis un semnal important, că am convenit că cea mai importantă misiune este să întărim creşterea şi să înfiinţăm locuri de muncă“, a afir