Profesoara de informatică Anna-Monika Muscaş, din Oradea, a participat, la sfârşitul lunii iunie, la HE@SA, la o sesiune organizată în SUA, unde sute de dascăli au învăţat, de la specialiştii NASA, noi tehnici de predare.
Înfiinţat în 2004, programul Honeywell Educators@Space Academy (HE@SA) selectează, în fiecare an, câteva sute de profesori din întreaga lume pe care îi învaţă noi metode de predare, pentru a creşte interesul studenţilor faţă de ştiinţă şi matematică. Anul acesta, printre cele 210 cadre didactice care au participat la tabăra de la Centrul Spaţial din Huntsville, SUA, s-a numărat şi Anna-Monika Muscaş, profesoară de informatică la Colegiul Tehnic “Traian Vuia” din Oradea. Timp de cinci zile, profesoara a participat la traininguri intensive, cursuri de dezvoltare superioară, dar şi simulări de zboruri. „Tehnicile prezentate în program sunt mult mai interactive, dinamice, centrate pe elev, şi mai ales bazate pe dezvoltarea abilităţilor practice şi a competenţelor în general”, ne-a povestit profesoara.
Concursuri între elevi
Anna-Monika Muscaş ne-a mărturisit că cel mai mult a impresionat-o modalitatea prin care elevii sunt motivaţi să înveţe, să studieze, să cerceteze şi să-şi dezvolte abilităţile practice. „Un exemplu este activitatea Shield Challenge (Competiţia Scut de protecție), timp în care echipele au încercat să construiască scuturi termice, asemănătoare celor care protejează navele spațiale ce reintră în atmosfera terestră. Având la dispoziție maximum 100 de credite, fiecare echipă cumpăra materiale (folie de aluminiu, plută, plasă de cupru, bucăți de bumbac etc.) pentru a construi scutul termic ce protejează un ou încălzit de o flacără timp de trei minute”, a explicat ea.
Comandant pe Staţia Spaţială Internaţională
În afară de sesiunile