La 44 de ani şi trei zile de când au fost folosite pentru a duce în spaţiu capsula Apollo 11, motoarele rachetei au fost găsite şi identificate pe fundul oceanului de o expediţie finanţată de şeful Amazon, Jeff Bezos.
În martie 2012 Jeff Bezos a început o expediţie privată pentru descoperirea şi scoaterea la suprafaţă a motoarelor folosite de apollo, care i-a dus pe Buzz Aldrin, Neil Armstrong şi Michael Collins pe Lună. Acestea s-au prăbuşit în Oceanul Atlantic după ce şi-au consumat combustibilul, iar misiunea lor a ajuns la final. Forţa impactului şi faptul că au ajuns pe fundul oceanului, la 4,3 kilometri adâncime, le-a făcut aproape de nerecunoscut.
În martie anul acesta, Bezos a declarat că echipa sa a reuşit să recupereze două motoare F1, dar nu era sigur dacă acestea aparţin misiunii Apollo 11 sau celor 12 rachete Saturn V care au zburat între 1967 şi 1973, fiecare echipată cu cinci motoare, potrivit "Huffington Post".
"A fost un secret pe care oceanul nu a vrut să-l dezvăluie rapid. Componentele erau erodate după 43 de ani de stat sub apă, iar numerele de identificare erau acoperite", a declarat Bezos. O echipă de la Centrul Spaţial din Kansas a fost responsabilă pentru identificarea acestor motoare. De asemenea, ei au trebuit să le cureţe şi să facă motoarele potrivite pentru aşezarea lor într-un muzeu. Foto Motoarele folosite la propulsarea misiunii Apollo 11 către prima aselenizare
Momentul când cercetătorii au realizat că au de-a face cu motoare de la Apollo 11 a venit atunci când au descoperit cifra "2044". "2044 este numărul de identificare al companiei Rocketdyne, care poate fi corelat cu numărul NASA 6044, care aparţine motorului cu numărul 5 de la Apollo 11", a confirmat Bezos.
Odată descoperită originea motorului, echipa de la Centrul din Kansas va trebui să muncească asiduu pentru refacerea motoarelor, afectate de c