Certificatul energetic trebuie prezentat obligatoriu atât la vânzarea, cât şi la închirierea unui imobil, începând cu 20 iulie 2013. În caz contrar, contractele de vânzare-cumpărare sau închiriere sunt supuse nulităţii relative. Certificatul energetic este un document tehnic cu caracter informativ care atestă performanţa energetică a imobilului, adică energia efectiv consumată sau estimată pentru a răspunde necesităţilor legate de utilizarea normală a imobilului: încălzirea, prepararea apei calde de consum, răcirea, ventilarea şi iluminatul. Legea 159/2013, publicată în Monitorul Oficial nr. 283/20 mai 2013, prevede ca pentru clădirile sau unităţile de clădire care se vând sau se închiriază, investitorul, proprietarul sau administratorul este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş o copie de pe certificat. La încheierea contractului de vânzare-cumpărare proprietarul are obligaţia de a transmite certificatul, în original, noului proprietar.
Pentru întocmirea unui certificat de performanţă energetică este necesară colectarea de informaţii despre apartament sau bloc şi inspectarea stării instalaţiilor tehnice. După evaluare, locuinţa respectivă primeşte o încadrare într-o clasă energetică de la A la G, unde A reprezintă eficienţă maximă la capitolul consumuri, iar G, facturi extrem de mari la căldură, iluminat sau apă caldă, adică un apartament care trebuie evitat. În ceea ce priveşte costurile unui astfel de certificat, acestea sunt cuprinse între 200 şi 600 de lei, în funcţie de tipul construcţiei.
Valabilitatea certificatului este de 10 ani de la data înscrisă în certificat, cu excepţia situaţiei în care se efectuează apoi lucrări de renovare majoră ce modifică consumurile energetice ale clădirii.
Florin Dura
Certificatul energetic trebuie prezentat obligatoriu atât la vânzarea, cât şi la închirierea unui imobil, înc