Dupa 23 de ani in care a activat ca antrenor, Sunda spune ca vrea sa se axeze acum pe meseria de conducator. Timisoreanul a fost numit de curand in functia de director tehnic al Centrului de Copii si Juniori de la ACS Poli si a facut un proiect de formare a viitorilor fotbalisti, dupa modelul italian si spaniol.
Domnule Sunda, cum de ati ales sa renuntati la postura de antrenor pentru cea de director tehnic al Centrului de Copii si Juniori?
Nu am lasat deoparte postura de antrenor, dar m-am documentat in ceea ce priveste copiii si juniorii, findca in ultima perioada nu m-am concentrat pe acestul lucru, am activat 23 de ani numai la seniori si a fost o provocare pentru mine sa aflu noi detalii despre modul de pregatire al viitorilor fotbalisti. Am studiat niste cursuri din fotbalul italian si spaniol si am spus ca pot sa iau examenul care s-a anuntat la ACS Poli. Am prezentat un proiect pe zece ani de dezvoltare a Centrului de Copii si Juniori, un proiect care contine 8 puncte. Iar, in urma acestui proiect, am fost numit director tehnic al Centrului.
Se poate implementa modelul italian si spaniol si in Romania?
In opinia mea, da, fiindca noi suntem un popor latin, ne-am inspirat dupa latini in multe lucruri. Inainte se punea accentul pe ceea ce a facut Ajax, dar ei fiind anglo-saxoni nu se putea implementa la noi. Insa, eu cred ca acest proiect, folosit in Italia si Spania este nimerit si este unul foarte bun, ca dovada ca Italia si Spania au si fost ultimele finaliste ale Campionatului European de tineret.
Care ar fi primii pasi din cadrul acestui proiect?
Nu sunt mari noutati, daca ne uitam pe plan modial. E vorba in primul rand de specializarea antrenorilor pe grupe de varsta, unii la incepatori, unii la pre-formare, unii la formare de jucatori, pentru ca una este la gradinita si una este la liceu. Invatatorul nu poate