Puţini români ştiu că Regele Mihai şi familia lui deţin, în localitatea arădeană Săvârşin, un domeniu în care se înalţă un castel înconjurat de peisaje pitoreşti. În cadrul celei mai frumoase campanii Adevărul „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“ vă prezentăm Castelul Regal de la Săvârşin, un loc încărcat de istorie.
Astfel, fie că sunteţi turişti sau vă aflaţi în trecere prin judeţul Arad, este păcat să nu vizitaţi Castelul de la Săvârşin. Pasionaţii de artă, cultură şi istorie vor găsi acolo o zonă plină de însemnătate. Cei care l-au vizitat au rămas impresionaţi ce frumuseţea acestuia, dar şi de oamenii din zonă.
Chiar dacă în momentul de faţă castelul se află în renovare, mulţi turişti merg pentru a-i vedea exteriorul. Castelul Săvârşin se înalţă în mijlocul unui domeniu. Construit în secolul XVII, distrus în timpul Revoluţiei de la 1948 şi refăcut ulterior, castelul a fost cumpărat în 1943, impreună cu Domeniul Săvârşin, de către Regele Mihai.
Familia Regală a îndrăgit încă de la început locul de la poalele Munţilor Zărandului. Domeniul Săvârsin a fost confiscat în 1948, o dată cu celelalte proprietăţi regale. Abia în anul 2001 acesta a fost retrocedat Regelui Mihai. De atunci, eforturile Familiei Regale s-au concentrat pe restaurarea castelului, pe amenajarea parcului conform principiilor agriculturii ecologice (modelul fiind Highgrove, una dintre proprietăţile Principelui de Wales), şi pe dezvoltarea potenţialului comunităţii din Săvârşin, prin infiinţarea Asociatiei de Dezvoltare Durabilă Săvârşin.
Castelul, în lucrări de recondiţionare
Cei care doresc să-l viziteze şi în interior trebuie să mai aştepte, deoarece în prezent, la castel se desfăşoară, sub coordonarea arhitectului David Baxter, ample lucrări de recondiţionare, consolidare a structurii şi revalorificare a spaţiilor, în spiritul arhitecturii or