Detroit, capitala industriei auto din SUA, a solicitat protecţia sub legislaţia falimentului
Peste 100.000 de creditori vor lua pierderi de până la 18 mld. dolari
Dave Bing (primar al oraşului Detroit): Detroit este doar primul oraş din mai multe piese de domino care probabil vor cădea
Cel mai prosper oraş din SUA la jumătatea secolului trecut, Detroit şi-a recunoscut falimentul la sfârşitul săptămânii precedente, cel mai important eveniment de acest gen din istoria Americii. "Din punct de vedere financiar, lăsaţi-mă să fiu brutal, Detroit este falit", a declarat guvernatorul de Michigan, Rick Snyder, într-un film către cetăţenii oraşului postat pe portalul Youtube.
Diversele categorii de creditori a ceea ce a fost marele centru al industriei auto americane vor încasa pierderi între 75% şi 90% din plasamentele realizate, în cazul aprobării planului de restructurare a datoriei. În pieţele financiare există întrebări dacă acest eveniment este unul izolat sau reprezintă un semnal pentru o cascadă de falimente care ar putea urma pe segmentul obligaţiunilor municipale, o piaţă de 3,7 trilioane de dolari.
Dacă în anii 2008-2009 industria americană de automobile, în mare parte localizată în Detroit şi în statul Michigan, a primit un ajutor federal de 17,4 miliarde dolari, de data aceasta Guvernul nu se va implica cu bani pentru susţinerea unui program de rostogolire a datoriilor, după cum sugerează un comunicat postat pe portalul Casei Albe. În documentul citat creditorii sunt invitaţi să înţeleagă dificultăţile financiare pe care le traversează municipalitatea şi să colaboreze cu debitorul în procedura falimentului.
Ce pierderi trebuie să-şi asume peste 100.000 de creditori
"Astăzi l-am autorizat pe directorul pentru situaţii de urgenţă să caute protecţie sub legile federale ale falimentului. A fost o decizie dific