În Constanţa, 7.000 de pensionari cu venituri la limită trăiesc doar din împrumuturi
Zilnic, C.A.R.P. acordă câte 40 de credite vârstnicilor săraci lipiţi, pentru medicamente sau reparaţii în locuinţe
Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Constanţa reprezintă o gură de oxigen pentru mai mult de jumătate dintre membrii săi. Mai mult de jumătate dintre pensionarii care se împrumută la Casa Judeţeană pentru Ajutor Reciproc (C.A.R.P.), au venituri minime. Este vorba despre vârstnicii cărora guvernanţii le-au făcut, în urmă cu câţiva ani, pensii sociale de minimum 350 de lei, dar şi de cei care depăşesc cu puţin această sumă. La nivelul naţional, de la 1 octombrie 2009, au ajuns la o pensie socială de 350 de lei peste 1.081.000 de persoane. Cu toate acestea, aceştia trăiesc în continuare de la o zi la alta şi sunt nevoiţi să se împrumute pentru a supravieţui.
Preşedintele C.A.R.P. Constanţa, Corneliu Enăchescu, spune că din numărul total de 13.603 membri, peste 7.000 au pensii cuprinse între 350 şi 500 de lei. Aceştia sunt cei care fac împrumuturi repetate pentru a putea supravieţui de la o lună la alta. Dintre cei 7.000 de pensionarii cu venituri foarte mici care fac credite, 2.000 au pensie socială. Din datele existente în baza de date a C.A.R.P. Constanţa, de la începutul anului şi până la mijlocul lunii iulie s-au împrumutat 4.516 persoane şi numai în prima jumătate a lunii iulie s-au acordat 444 de împrumuturi. Valoarea împrumuturile date pensionarilor constănţeni din luna ianuarie şi până la jumătatea acestei luni ajunge la o valoare de 11.034.890 de lei. În medie, pe zi s-au atribuit zeci de credite, în jur de 40 de împrumuturi.
Pentru a beneficia de un împrumut de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Constanţa, vârstnicii trebuie să fie beneficiari de pensie şi să fie membru al C.A.R.P. Constanţa. Fiecare membru cotizează l