Cantinele școlare nu mai sunt rentabile și nici nu mai au personal. Una din soluții este parteneriatul cu operatori privați. Un consilier local vrea ca în aceste spații să fie instruiți viitorii ospătari.
Colegiul Tehnic ”Petru Poni” nu mai poate gestiona cantina care aparține unității de învățământ. Conducerea colegiului a cerut sprijinul Primăriei Roman pentru a ieși din impas, iar o posibilă soluție este aplicarea aceleași ”rețete” ca în cazul cantinei de la Liceul ”Vasile Sav”. ”Cantina de la ”Petru Poni” nu poate fi folosită pentru că nu există mobilier, nu există personal, iar conducerea școlii nu are la dispoziție mijloace pentru a opera în acest sens. În lipsa unor solicitări din partea elevilor, multe astfel de construcții au intrat într-o stare avansată de deteriore. Spre exemplu, cantina de la Liceul nr. 2 avea nevoie de aproximativ 500.000 de lei pentru reabilitare. Am ales varianta parteneriatului cu un investitor privat, care a făcut lucrări de peste 150.000 de lei, iar sala poate fi folosită gratuit ori de câte ori solicită acest lucru conducerea liceului”, a afirmat Laurențiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.
Această variantă nu reprezintă soluția ideală pentru toată lumea. ”Nu mi se pare normal ca elevii și profesorii să se împiedice, în curtea liceului, în lăzi de vin, fanfare, muzici și așa mai departe. Sunt nunți care se desfășoară duminica, astfel că, luni dimineața, poți vedea oameni cărând din cantine diverse lucruri, cu căruțe, cu ce pot, printre profesorii care se duc la ore. Sunt de acord că în aceste spații trebuie rentabilizată activitatea, dar nu în acest mod. De aceea, eu propun ca, în cantinele școlare, care au bucătării și dotări specifice, să se organizeze clase pentru ospătari, fiindcă se caută mulți ospătari în Roman, nu are Iașiul atâtea restaurante, câte avem noi”, a spus Vasile Mocanu, consilier local PNL.