Helen Thomas, o jurnalistă americană deschizătoare de drumuri, corespondentă la Casa Albă timp de 50 de ani, a murit, sâmbătă, la vârsta de 92 de ani, relatează BBC. Sursa: Reuters
Helen Thomas a murit în apartamentul său din Washington, după o lungă suferință, a anunțat organizația jurnaliștilor din Washington, Gridiron Club. Thomas a fost acreditată la Casa Albă în timpul mandatelor a 10 președinți și era recunoscută pentru faptul că punea mereu întrebări dificile. Era nelipsită de la conferințele de presă și era considerată o pionieră în munca femeilor jurnaliste.
O corespondentă veterană a NBC News, Andrea Mitchell, a transmis pe Twitter, la moartea lui Thomas: „ea făcut posibil ca noi toate să o urmăm”.
Născută din imigranți libanezi în Kentucky, în 1920, Helen Thomas și-a descoperit menirea în timpul facultății, când a lucrat pentru publicația universității. A fost apoi angajată la un mic ziar din Washington, înainte de a se muta la agenția de presă United Press (UPI), pentru care a scris despre campania prezidențială a lui John F. Kennedy.
După alegerea acestuia în funcția de președinte, cererea foarte mare de informații din partea publicului legată de Prima Doamnă, Jacqueline Kennedy, a ajutat-o pe Helen Thomas să obțină un loc în grupul jurnaliștilor acreditați la Casa Albă.
În următorul deceniu a transmis știri și reportaje pe probleme grave ale țării și a devenit șefa biroului pentru Casa Albă al UPI, în anii 1970, prima femeia care a ocupat acest post.
De pe locul său, aflat la mijlocul primului rând din sala de presă, Helen Thomas punea întrebări dificile și-i exaspera pe purtătorii de cuvânt prezidențiali cu întrebările sale precise și documentate.
Unul dintre secretarii pentru presă de la Casa Albă a descris întrebările ei ca fiind „o tortură”, și acesta era unul dintre fanii ei, relat