Rupiţă, Strugure, Babanu, Guş erau până acum câţiva ani doar câteva nume ale unor familii de romi din Roşiori de Vede. Din 2003 încoace, din dorinţa de a deveni nemuritori, liderii familiilor rome din Teleorman au decis ca trupurile celor decedaţi să nu mai fie îngropate, ci expuse pe un catafalc în micile „pagode“ pe care le-au construit în cimitirul din oraş.
Câteva zeci de căsuţe s-au ridicat în ultimii zece ani în cimitir. Unele dintre ele cu turnuleţe, altele adevărate monumente din marmură neagră, cavourile romilor roşioreni au perdeluţe în geamurile cu tâmplărie de aluminiu din verandă. Ceea ce este şocant însă la aceste cavouri este faptul că morţii nu sunt îngropaţi, ci expuşi într-o cameră protejată cu termopane. Practic, sicriele de lemn sunt aranjate ca pentru priveghi . De cele mai multe ori, la sărbători, potrivit unui obicei al romilor, cavourile sunt deschise şi în faţa cavoului vin lăutarii, se fac grătare şi se încing adevărate chefuri. Între participanţi şi sicriu nu există decât o bucată de sticlă, deşi unele dintre rudele lor au decedat de peste zece ani „Fac aici bairam mare de Crăciun, de Paşte. De Sâmbăta morţilor. Dau de pomană cât cuprinde. Vin românii, beau, mănâncă pe săturate. Cu mortul lângă ei“, ne explică Adi Apostol, un locuitor din vecinătatea cimitirului.
Multe dintre capele sunt racordate la reţeaua de energie electrică prin nişte fire improvizate care atârnă stingher pe acoperiş. Nimeni nu ştie însă dacă există contoare şi facturi de consum pentru curentul consumat.
Autorităţile sunt neputincioase
Luminiţa Mincă, şefa serviciului de profil din cadrul Primăriei Roşiori de Vede, a declarat pentru Teleorman News că toate apelurile făcute către familiile de romi care încalcă regulamentul cimitirelor au rămas fără răspunsul corespunzător. Precedenta încercare de acest fel s-a făcut chiar în această primăvar