Colectorii de PET-uri care încurcă traficul rutier din oraş şi dau năvală la ghenele de gunoi, îşi asigură hrana pe spinarea cabalinelor prost îngrijite şi fără acte
Amenda pentru nedeclararea unui cal poate ajunge până la 1.200 de lei, echivalentul a câteva tone de plastice
Nu de puţine ori întâlnim în trafic sau pe la ghenele de gunoi câte o căruţă încărcată cu plastice şi trasă de un cal, de cele mai multe ori bolnav şi foarte slab. Există, însă, şi polul opus, cai periaţi şi aranjaţi frumos, gata să tragă caleştile prin staţiunea Mamaia. Pentru a merge pe drumurile publice, aceştia trebuie să aibă un paşaport, în caz contrar posesorul animalului fiind pasibil de o pedeapsă usturătoare.
În ceea ce priveşte sănătatea cailor, aceasta intră în competenţa Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Înregistrarea se face, însă, la Oficiul pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Constanţa.
Coordonatorul oficiului în cauză, Niculae Fleancu, spune că în oraş există peste 60 de cai înregistraţi. „Din informaţiile pe care le deţin la ora actuală, în Constanţa există aproximativ 60-70 de cai, însă evidenţa computerizată se ţine la nivel naţional. Ca să circule pe drumurile publice, fiecare astfel de animal trebuie să aibă un paşaport şi să fie înregistrat la instituţia noastră sau la orice altă instituţie internaţională care este agreată de legislaţia internă. Un astfel de certificat se obţine gratuit, doar la prelungire se plăteşte o taxă, dar noi am anulat-o“, a spus Fleancu.
Amendă pentru neînregistrare
Sunt destule cazuri de cetăţeni, mai ales de etnie rromă, care nu ştiu să scrie, să citească şi care îşi câştigă existenţa pe spinarea acestor animale, colectând deşeuri de la ghenele de gunoi. În multe dintre cazuri, aceştia nu cunosc faptul că pot primi o amendă ce depăşeşte o mie de lei dacă nu îşi înregistreaz