În cimitirul din Zalău, a ajunge la mormântul cuiva drag îngropat acolo poate fi o adevărată aventură. Pentru a trece printre morminte trebuie să îţi faci loc prin ierburi mai înalte de un metru, crescute acolo din nepăsarea tuturor.
O oază de linişte, reculegere şi aducere aminte. Asta ar trebui să fie, în mod normal, locul unde ne ducem pentru a-i omagia, măcar din când în când, pe cei care nu mai sunt printre noi. O doamnă din Zalău ne-a atras, zilele trecute, atenţia că la Zalău acest lucru este valabil numai pentru cei care au avut... şansa de a-şi îngropa morţii în partea de jos a cimitirului. Pentru ceilalţi, care şi-au primit peticul de teren la periferia cimitirului, locul seamănă mai degrabă cu o junglă, în care a folosi maceta nu pare un lucru nelalocul lui.
O trecere prin partea superioară a dealului pe care se află cimitirul din Zalău confirmă spusele doamnei. Buruieni înalte străjuiesc de o parte şi de alta mormintele, invadând, acolo unde familia a uitat de ceva vreme să mai treacă pe la cimitir, chiar şi solul aşezat peste rămăşiţele pământeşti ale celor ce se odihnesc acolo. „Cred că de vină este şi criza, dar şi nepăsarea unora şi a altora”, ne explică situaţia un domn venit să ude florile de pe mormântul soţiei. „Anul trecut, au venit cei de la administraţie şi au cosit un pic buruienile. Anul acesta n-au mai fost. Şi nici oamenii nu prea vin să aibă grijă de morminte”, continuă el.
Am încercat să aflăm cine ar fi trebuit să aibă grijă ca locul de veci al morţilor din Zalău să nu arate ca o junglă şi am aflat că, din decembrie 2011, de administrarea spaţiilor din cimitir se ocupă Citadin, societatea din subordinea Primăriei Municipiului Zalău. Purtătorul de cuvânt al societăţii, Paul Maghiu, susţine însă că „în acest an, angajaţii SC Citadin Zalău SRL au intervenit de două ori pentru a curăţa şi tunde iarba de pe aleile cimit