In ultimele 3 luni, de 6 ori a venit John Kerry, responsabilul cu politica externa a Statelor Unite in Orientul Mijlociu, incercand sa-i convinga pe israelieni si pe palestinieni sa se aseze la masa tratativelor. Nu i s-a dat nici o sansa nici de aceasta data, dar America e ...America!
Multe promisiuni, mai ales financiare, destula presiune, de toate felurile, nitica amenintari, si cei doi adversari istorici, premierul Beniamin Netanyahu si presedintele Autoritatii Palestiniene Mahmoud Abbas (Abu Mazen) au fost, in cele din urma, de acord sa reia negocierile. In ultima clipa a coborat in arena si Barack Obama. In noaptea dintre joi si vineri, a sunat telefonul in dormitorul lui Netanyahu. Presedintele Barack Obama, care a preferat sa stea deoparte in tot timpul vizitelor lui Kerry la Ierusalim si Ramallah, de aceasta data a intervenit personal. Nu se stie ce au vorbit conducatorul celei mai mari puteri din lume cu protejatul sau, conducatorul Israelului. Dar putem banui. A doua zi, vineri seara, intr-o conferinta de presa inopinata, Kerry a anuntat reluarea tratativelor israeliano-palestiniene. O victorie a diplomatiei americane care este si una personala a acestui diplomat pragmatic care nu s-a lasat inpotmolit in mocirla Orientului Mijlociu.
„In numele presedintelui Obama, sunt fericit sa va anunt ca am ajuns la un acord care confera temei pentru viitoarele negocieri privind un acord permanent", si-a inceput Kerry discursul la conferinta de presa. El nu a oferit detalii, cum ar fi frontierele, statutul Ierusalimului, soarta refugiatilor palestinieni sau stoparea constuctiilor in coloniile evreiesti din Cisiordania. Detaliile acordului sunt inca in curs de elaborare.
Kerry, care a calatorit de foarte multe ori, in ultimele zile, intre Ierusalim, Ramallah si Amman, a anuntat ca saptamana viitoare echipele de negociatori se vor intalni la Washingto